söndag 2 november 2008

Inte lätt - kommunism eller kapitalism?

Det är tydligt att kommunismen inte klarade sina visioner. Jag tror att man gjorde två misstag. Det ena var att tro på människans osjälviska sida för mycket och det andra att man trodde att den sjä'lviska skulle kunna motas med våld. Det går inte.

Det är tydligt att kapitalismen och dess lillebror blandekonomin, inte heller klarar sig, i varje fall inte med rimliga funktioner. Jag tror att man gör två misstag. Det ena var att tro på att människans själviska sida är konstruktiv och att dess överdrifter kan motas med våld. Det går inte.

Människans inre är så självisk att den vill vara osjälvisk för att må bra. Denna inre behöver lockas av samhället. Det går inte att få fram den genom våld mot själviksheten.

Först när samhället har fattat det, kan ett nytt ekonomiskt system nå framgång fast ett nytt är absolut nödvändigt. 6 miljarder människor kan inte klara livet på jorden genom själviska handlingar.

2 kommentarer:

Mantram sa...

människan ÄR inte, statisk, vi utvecklas, och förhoppningsvis vinner den osjälviska sidan över genom insikten att alla är ett innan vi förstört jorden helt.

mvh Sören Backman f d mp Karlskoga
numera fri, Kristinehamn

László sa...

Märkte inte din kommentar, hoppas du läser detta ändå. Vill du ha direkt kontakt? Maila till min e-postadress: laszl@ljusdal.se